Over een weekje is het zo ver, de voorbereidingen zijn al in volle gang. Het visum is geregeld en alle inkopen zijn bijna gedaan.
We zijn ons aan het inlezen over de trip en waar we heen moeten en ik wilde op deze manier even wat handige sites met jullie delen:
http://bezoekchina.nl/steden/
http://www.reisvormen.nl/china/
Bijvoorbeeld de volgende tips:
- Neem geen Yuans mee vanuit Nederland, maar pin gewoon in China. Overal heb je pinautomaten. Je betaalt wel een paar euro transactiekosten per pintransactie, dus pin niet te kleine bedragen.
- Er is veel vals geld in de omloop in China. Ga vooraf na hoe de briefjes eruit zien en wees vooral alert bij het ontvangen van vooral 100 Yuan biljetten. Er geldt dat je het biljet moet inleveren wanneer men dit constateert, en dat je hier geen vergoeding voor krijgt. Locals zullen daarom eerder proberen het zelf weer aan de volgende door te geven.
- Het is mogelijk om in China 3G op je smartphone te activeren via een goedkope prepaid simkaart. Wel kun je dan het beste gebruik maken van China Mobile (goede dekking, traag internet) of China Unicom (minder goede dekking, snelle verbinding).
- Een standaard visum voor China is 30 dagen geldig. Je kunt alleen bij uitzondering een visum met langere duur krijgen (60 of 90 dagen). Hongkong heeft een eigen visumregeling, daar is je visum 90 dagen geldig (en deze krijg je bij aankomst).
- Bij je visumaanvraag is het een vereiste een reisplan en hotelreserveringen te laten zien. Het hoeft niet al te uitgebreid, maar het moet wel kloppen. Backpackers kunnen overwegen een reservering te maken bij een willekeurig hotel op de plekken waar je van plan bent te verblijven (voor de hele periode tijdens dat verblijf), en deze overnachtingen annuleer je dan direct nadat je je visum hebt. Via websites waar je hotels kunt boeken heb je dit in een paar minuten geregeld. Ga vooraf goed na wat de regels rond annulering zijn.
- Een pakket vanuit China naar Nederland versturen is makkelijk en kan op veel plaatsen. Bij het postkantoor kun je kiezen voor verzending over zee of door de lucht, de prijs is het goedkoopst via zee. Een combinatie van beiden – SAL – is vaak het beste, het komt snel aan en is relatief vrij goedkoop. Verstuur geen medicijnen, alcohol of meerdere items van dezelfde elektronische apparatuur; de Nederlandse douane pikt dit er bijna altijd tussenuit. Wanneer je gebruik maakt van DHL in China: bel altijd het landelijke nummer, of controleer op de website of het tracking nummer geactiveerd is voordat de bode het pand verlaat. Pak het pakketje altijd goed in (in november 2011 koste het versturen van een pakket van 20kg via de goedkoopste zeepost 430 Yuan).
- Bij het terracottaleger van Xi’an kun het beste gewoon bij Pitt 1 te beginnen daarna 2 en 3. Wanneer je ter plekke wat souvenirs wilt kopen kun je dit het beste zo laat mogelijk doen (bv voor je pit 1 uitloopt); dan zijn ze het goedkoopst.
- In China zijn diverse – vooral buitenlandse – sites geblokkeerd. Ben je afhankelijk van internetcafés dan is het raadzaam om naast een Hotmail ook een Gmail (of Yahoo! etc) te hebben. Bekijk hier een lijst met verboden websites in China.
- Kijk uit voor de zgn. ‘Tea House Scams’. Bij de grote toeristische attracties worden westerse reizigers nog wel eens aangesproken door opvallend goed Engels sprekende jongemannen of aantrekkelijke dames die het doel hebben je mee te krijgen naar een gezellig theehuis waar je dan een theeceremonie kunt meemaken. Aan het einde van de rit wordt je opgezadeld met een verschrikkelijk hoge rekening die soms tot vele honderden euro’s kan oplopen.
- Iedere taxichauffeur heeft een identiteitsplaatje voor de bijrijderstoel, duidelijk in het zicht. Stap direct uit wanneer deze niet zichtbaar is; de kans is bijna gegarandeerd dat je te maken hebt met een taxichauffeur die met zijn meter gerommeld heeft. Dergelijke chauffeurs vind je voornamelijk bij vliegvelden en stations.
- Bestel geen eten of drinken zonder dat je vooraf de prijs ervan weet. Wanneer je het besteld hebt zonder hier vooraf naar geïnformeerd te hebben, kan de prijs wel eens onevenredig hoog zijn.
- Het is gebruikelijk om in China te onderhandelen over de prijs, vooral wanneer het om souvenirs bij de toeristische attracties gaat. Weet dat de marges van verkopers enorm zijn wanneer je de vraagprijs betaalt zonder te onderhandelen. Wanneer je een tegenbod van 10% van de vraagprijs doet, en de eindprijs uiteindelijk op zo’n 30% van de vraagprijs terechtkomt, heeft de verkoper nog steeds een leuke winst.
- Toiletten in China zijn vaak niet vergelijkbaar met toiletten in Nederland. In veel gevallen is het niet meer dan een gat in de grond waarboven je moet hurken. Men gebruikt in China een slang met water, of een klein teiltje en geen WC-papier. Dit dien je zelf mee te brengen (je kunt in China overal tissues of vochtige doekjes kopen). In luxe shopping malls, bij de vele toeristische attracties en in luxe westerse restaurants heb je meestal wel redelijke tot prima toiletten.
- Bij de grote toeristische attracties in China heb je vaak souvenirwinkels waarbij vaste prijzen gelden. Het is daar niet de bedoeling om over prijzen te onderhandelen. Je kunt er in de meeste gevallen gerust vanuit gaan dat de prijs van de souvenirs elders vele malen goedkoper zijn. Zo kan het makkelijk factor 10 schelen met de prijzen van dezelfde producten in de minder toeristische gebieden.
- Reizen per trein is zeer gebruikelijk in China. Door de lokale bevolking wordt over grote afstanden het meest per trein gereisd. Toeristen doen er verstandig aan om bij langdurige reizen een soft- of hardsleeper te nemen. Er zijn echter maar een aantal van deze sleepers beschikbaar in elke trein en op sommige drukke trajecten willen ze nog wel eens vol zitten. In dat geval doe je er verstandig aan om ver vooraf te reserveren. Wanneer je er pas op het laatste moment bij bent, kun je het beste ook altijd even de last-minute ticketprijzen van binnenlandse vluchten controleren; soms is dat even duur (maar wel sneller en meer comfortabel). Tussen soft- en hardsleepers zitten buiten de prijs niet zo heel veel verschil; het slaapt in beide gevallen vrij hard (hoewel de wagon met softsleepers vaak wel een beter toilet en wat meer ruimte heeft).
- Bij veel attracties heb je een handige kabelbaan wat een flinke klim bespaard. Zo heb je bijvoorbeeld bij de Grote Chinese Muur (bij diverse locaties) kabelbanen die je kunt gebruiken om snel naar boven te komen. Ook heb je vaak kabelbanen bij de Heilige Bergen. Een groot nadeel is dat er vaak enorm lange rijen bij de kabelbaan zijn. Veel – vooral Chinese – toeristen zijn liever lui dan moe en nemen de kabelbaan. Kijk niet vreemd op wanneer de wachttijd ruim 2 uur bedraagt.
- Elke toerist is verplicht altijd een paspoort bij zich te dragen in China. Nu is dit niet altijd wenselijk, en je doet er verstandig aan je paspoort in de kluis van je hotel achter te laten (alleen wanneer het om een middenklasse tot luxe hotel gaat) en een papieren kopie van je paspoort mee te nemen.
- Sinds kort kun je bij grote vertragingen terecht bij GreenClaim.nl; de bemiddelaar bij langdurige vertraging, annulering en overboeking. Normaal gesproken zou je misschien bij een vertraging niet direct actie ondernemen om je recht te halen. In Europa zijn echter richtlijnen van toepassing die reizigers beschermen tegen dit soort tegenvallers. Deze regelgeving dwingt luchtvaartmaatschappijen een betere service te bieden. Een deel van het geclaimde bedrag (dat kan oplopen tot vele honderden euro’s) gebruikt GreenClaim overigens voor het terugdringen van de CO2 uitstoot (door groene projecten).
- Wanneer je besluit in China naar de bioscoop te gaan, dien je vooraf na te gaan of de film Engels gesproken is. Veel films worden nagesynchroniseerd in de Chinese taal, vergezeld van Engelse ondertiteling. Zorg dat je een screening kiest die juist in de Engelse taal wordt afgespeeld (met Chinese ondertiteling).
- In de vele miljoenensteden in China heb je vaak enorm drukke en grote kruispunten, soms met wel 6 banen vol druk verkeer. Voordat je je leven riskeert door op dit soort plekken de weg over te steken kun je beter op zoek gaan naar het bord dat een ‘underpass’ aanduidt. Dit zijn speciale voetgangerstunnels (die iedereen gebruikt) waarmee je makkelijk naar de andere kant van de weg kunt lopen.
- In sommige gebieden in China wordt zeer pittig eten gegeten. Het standaard pittige eten in de Sichuan regio bijvoorbeeld is in veel gevallen net zo pittig als het meest pittige eten in India of Thailand. Je kunt zelf aangeven hoe pittig je het wilt hebben: niet pittig (???; búyàolà), een beetje pittig (??; weilà) of erg pittig (??; laola).
- Heb je een tablet met Android bij je, installeer dan vooraf Hanping Chinese Dictionary (Pro) via Google Play. Voor Apple producten heb je ook vertaal applicaties die je op reis kunnen helpen met het vertalen van Engels naar Chinees.
Leave a Reply