Na ons luxe ontbijt werden we opgehaald door Abdul, onze gids. Papa Abdul zoals hij zichzelf noemde, want hij zou ons als zijn kinderen behandelen. Het hotel bracht ons naar het begin van de medina met een busje en daar begon de tour.
Als een van de vier koningssteden is Fez een onderdeel in de meeste toeristische rondreizen door Marokko. Het goed bewaarde oude centrum, dat nu als UNESCO Werelderfgoed nog meer aandacht aan behoud en restauratie zal krijgen, trekt bezoekers. Ook zijn er diverse oude ambachten, zoals de tapijtindustrie (berbertapijten), aardewerk (van tajines tot de mozaïeken) en de oude leerindustrie. De medina in Fez is de grootste auto vrije zone ter wereld. Niet zo gek als je kijkt naar alle kronkelige straatjes, daar past namelijk geen auto doorheen, hooguit een ezel met een kar en die zie je dan ook wel eens voorbij komen.
We hadden pech of geluk, het is maar hoe je het bekijkt want bijna alle winkels waren dicht. De meeste mensen die daar werken krijgen twee weken per jaar vrij, een week na ramadan en een week na het offerfeest. Dus dat was nu, papa Abdel nam zijn tijd en we kregen (waarschijnlijk door het hotel waar we verblijven) een VIP behandeling zodat we overal waar we waren als enige waren. Groepen andere toeristen moesten buiten wachten, heel apart. De medina heeft 9000 kleine straatjes dus we waren erg blij met de gids. Met Abdul erbij werden we ook door niemand aangesproken of lastig gevallen. We bezochten Het Nejjarine Museum of Wooden Arts and Crafts wat was gevestigd in een prachtig gerestaureerde funduq, een plek waar rondtrekkende nomaden van oudsher hun koopwaar konden verkopen.
Daarna de kleine koranschool Medersa Bou Inania
en trots liet hij alle details zien, in het mozaïek en de mini graveringen in steen. Ook mochten we binnengluren bij de Kairaouine Moskee, deze behoort tot de grootste moskee’s van heel Afrika. Het gebedshuis staat midden in de Medina en werd gebouwd in 859. De moskee wordt al eeuwenlang gezien als één van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Arabische wereld, en biedt plek voor ongeveer 20.000 gelovigen. De binnenkant schijnt ontzettend mooi te zijn, met prachtige fonteinen, marmeren zuilengalerijen en unieke details. Als niet-moslim mag je niet naar binnen, maar voor de grote poort kun je wel even naar binnen gluren. Hij wilde dat we overal foto’s van maakten en zette ons ook graag op de foto haha.
Van te voren hadden we aangegeven niets te willen kopen behalve een leren tas, dat was geen probleem. De winkels waar we heen gingen lieten gewoon zien hoe bovengenoemde ambachten werden uitgevoerd. Eerst een tapijt winkel, met een prachtig uitzicht over de medina, waar we thee kregen en alle tapijten werden uitgerold. We hebben netjes gepast. Deze man was ook verantwoordelijk voor alle tapijten in ons hotel, wat er nogal wat zijn.
Toen een tafelkleden/borduur winkel waar Tijn ineens opvallend geïnteresseerd in was, haha dus we hebben de winkel verlaten met een wit tafelkleed met Fes blauw borduursel en 8 servetten. Deze gaat blijkbaar ons leven lang mee, ik ben benieuwd ;). Vervolgens een kruidenwinkeltje en een plek waar sjaals geweven werden. We eindigden in de medina bij de leerlooierij, vanaf boven zagen allemaal grote bakken met iets dat lijkt op gekleurd water waarmee het leer wordt geverfd of bewerkt. De ene helft van de bakken is wit of grijsachtig van kleur, hierin wordt het leer schoon gemaakt. Het overige deel is bruin, rood, geel of beige gekleurd en hierin wordt het leer geverfd. Rondom de bakken zul je op daken of aan de muren huiden zien drogen en ondertussen zie je veel Marokkonen hard aan het werk. Het werk in de leerlooierij is zwaar, het leer wordt namelijk nog steeds op dezelfde manier bewerkt als jaren geleden. Toch is het werk nog populair om te doen, dit komt omdat het redelijk goed verdiend in vergelijking met ander werk.
Dit was de plek waar ik een nieuwe tas wilde scoren, maar ze hadden niets waar ik verliefd op werd en kopen om te kopen is ook zonde. Hierna namen we een taxi een plek waar kleurrijke aardewerken en mozaïek wordt gemaakt. Dit was enorm indrukwekkend, zoveel werk in een klein stukje mozaïek tegelwerk en als je ons hotel dan ziet is dat echt niet te bevatten. De tafels en fonteinen die ze daar maken worden over de hele wereld verscheept. We wilden nog souvenir dus daar hebben we een matchende schaal voor bij ons tafelkleed gekocht haha. Uiteindelijk verlaten we Marokko met drie souvenirs in hetzelfde prachtige blauw. Een sjaal, tafelkleed en schaal.
De gids heeft er een uur langer dan afgesproken over gedaan en was een fantastische hulp dus we hebben we hebben hem een dikke tip gegeven. Rond half 3 zijn we nog een paar uurtjes aan het zwembad gaan liggen. Daar had Tijn voor de tweede keer deze vakantie pijn doordat ik wilde helpen. De eerste keer bij de Todra kloof toen ik wilde helpen te zorgen dat hij geen natte voeten kreeg, toen kreeg hij een zweepslag van een tak in zijn gezicht. En vandaag op het moment dat ik een bij van zijn been wilde halen werd hij gestoken. Meteen de angel eruit gehaald en ehbo kit gehaald. Ontsmettingsmiddel en afterbite erop en nu gaat het goed ;). Maar ik kan beter geen pogingen van hulp meer bieden.
We worden goed verzorgd in het hotel, bij het zwembad een gratis bordje meloen, bij je wijntje olijven en Marokkaanse koekjes. Het absoluut een plek waar we erg van onder de indruk zijn. In de avond gingen we weer naar het dak, naar hetzelfde terras als zaterdag maar deze keer met de Marokkaanse kaart L’armandier. Dit restaurant staat in de top 100 van Marokko en het uitzicht blijft fantastisch. We hebben lekkere Marokkaanse salades, tajine en dorade gehad, maar ons lekkerste eten blijft bij La Comptoir en Al Fassia in Marrakesh. Morgen moeten we om 06.00 op om onze vlucht te halen. Zie ook de aparte blog die ik schrijf over de hoogte en dieptepunten van heel Marokko :).
Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt, ik was al enthousiast over Marokko maar nu nog meer. We gaan een keer terug !